In vaktermen wordt tandenknarsen Bruxisme genoemd. Als mensen knarsetanden schuiven de tanden en kiezen krachtig op elkaar. Dit komt vrij vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen, en is meestal onschuldig. Toch kan het problemen opleveren. Hoofdpijn, een stijve en pijnlijke kaak of nek en pijn in het gezicht komen regelmatig voor. In ernstige gevallen ontstaat slijtage aan het gebit waarbij tanden en vullingen kunnen breken. Als het tandenknarsen zorgt voor klachten is het belangrijk om dit met uw tandarts te bespreken.
Het is moeilijk om precies te bepalen wat de oorzaak is van het tandenknarsen. Stress, alcoholgebruik en slaapproblemen kunnen een oorzaak zijn. Er zijn ook bepaalde ziekten die tandenknarsen kunnen veroorzaken. Vaak spelen verschillende factoren een rol.
De eerste stap is dat u zich bewust wordt van het tandenknarsen. Meestal is het iemand in de omgeving die het tandenknarsen opmerkt. Als de oorzaak van het tandenknarsen niet duidelijk is wordt de behandeling gericht op het voorkomen van (verdere) schade aan het gebit en het behandelen van de klachten. Als stress de oorzaak is van tandenknarsen moet bekeken worden waar de stress vandaan komt. Een psycholoog kan bijvoorbeeld helpen het probleem dat de stress veroorzaakt op te lossen.
Een opbeetplaat of splint is een hulpmiddel dat voornamelijk ‘s nachts wordt gedragen. Dit plaatje, van hard doorzichtig kunststof, is 2-3 mm dik en wordt over de tanden en kiezen wordt geplaatst. Een opbeetplaat wordt in de onder- en bovenkaak gedragen maar nooit in twee kaken tegelijkertijd. Deze behandeling vermindert het tandenknarsen niet maar voorkomt (verdere) schade aan het gebit en kan zorgen voor meer ontspanning in de kauwspieren.