Wat is Parodontitis?

Een tandvlees ontsteking (gingivitis) ontstaat doordat bacteriën zich nestelen op de rand van het tandvlees. Als een tandvleesontsteking in dit stadium niet wordt behandeld kan de ontsteking overgaan naar de volgende fase: Parodontitis. 

Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees. Doordat de ontsteking diep in het tandvlees zit kan het kaakbot onherstelbaar worden aangetast. U kunt last krijgen van terugtrekkend tandvlees en de ontsteking kan pijnlijk worden. Wanneer parodontitis niet op tijd wordt behandelt kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

Behandeling

Uw eigen tandarts of mondhygiënist kan parodontitis behandelen door tandplak en tandsteen uit de diepe pockets te verwijderen. Behandeling van parodontitis wordt volgens het paro-protocol uitgevoerd. In dit traject zitten meerdere controle momenten en daarom verwijst de tandarts vaak door naar de tandarts-parodontoloog. Als parodontitis op tijd wordt behandeld kan verlies van tanden of kiezen worden voorkomen.


Parodontitis voorkomen

Een goede dagelijkse mondhygiëne houdt het tandvlees gezond en helpt diepe pockets en ontsteking te voorkomen. Ontstoken tandvlees is gezwollen en rood van kleur. Vaak gaat het ontstoken tandvlees bloeden na het tandenpoetsen. Gezond tandvlees is roze van kleur, en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Een vaste regel is: gezond tandvlees is stevig en bloedt niet. Het is belangrijk dat uw tandvlees gezond blijft zodat het de wortels van uw tanden en kiezen goed kan beschermen. 

Heeft u twijfels over de gezondheid van uw tandvlees?  Vraag dan uw tandarts of mondhygiënist om advies. Preventie is essentieel!

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18