Wat is ontstoken tandvlees?

Een tandvlees ontsteking (gingivitis) ontstaat doordat bacteriën zich nestelen op de rand van het tandvlees. Als een tandvleesontsteking in dit stadium niet wordt behandeld kan de ontsteking overgaan naar de volgende fase: Parodontitis. Het is daarom belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te bespreken met uw tandarts of mondhygiënist. In het eerste stadium is een tandvleesontsteking door de tandarts of mondhygiënist goed te behandelen.

Hoe de behandeling verloopt

Screening
1

Screening

De tandarts of mondhygiënist brengt uw mondgezondheid in kaart met behulp van een Periodieke Parodontale Screening (PPS) score. De score wordt gemeten met de pocketsonde. Dit is een klein instrument om de diepte van de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies te meten.  

PPS-score omschrijving

0 – 3 mm
4 – 5 mm
6 of meer mm

Gebitsreiniging
2

Gebitsreiniging

Op basis van de PPS score wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Bij een score tussen 1 en 2 is een behandeling bij de mondhygiënist gewenst. Het gebit wordt nauwkeurig schoongemaakt, tandsteen en tandplak wordt verwijderd. De mondhygiënist geeft u advies om uw mondhygiëne zelf goed bij te houden.

Pockets verminderen
3

Pockets verminderen

Bij een PPS score tussen de 2 en de 3 bevindt de conditie van het tandvlees zich op een kantelpunt. In dit geval is behandeling bij de mondhygiënist noodzakelijk om de pockets te verminderen en (verdere) schade aan het gebit en kaakbot te voorkomen.

Bij een PPS score van 3 is extra onderzoek nodig. In deze fase kan het kaakbot op sommige plaatsen al zijn aangetast. Meestal is een intensieve (parodontale) behandeling noodzakelijk.

Vind uw tandartspraktijk in de buurt

Shape Group 18